mandag den 23. november 2009

Opskrift: Blomkål/mandelsuppe

Endnu en energirig ret til den, med lille appetit. Opskriften giver 8 portioner af 1,1 dl. Som de andre kan den fryses ned.

Suppe er mere interessant, når der kommer lidt på med en anden farve og konsistens ved servering. Her er brugt ristede mandelsplitter og helt tynde skiver af porretoppe. Det fryses og varmes seperat fra suppen - og kommes på suppen lige før den serveres.
Der bruges:
1 blomkål, i buketter
3,5 dl. fløde 9%
3 dl. sødmælk
130 g. mandler, smuttede
salt og peber efter smag
50 g. mandelsplitter eller -flager
1 spsk. smør
50 g. af det lysegrønne fra en porre, i papirtynde skiver

1. Blomkålen koges mør i fløden med salt over lav varme. Suppen blendes.

2. De smuttede mandlerne blendes med mælken indtil der ikke er nogen store stykker tilbage.

3. De to væsker blandes i en gryde, varmes op og smages til med salt og evt. peber.

4. Mandelsplitterne ristes letgyldne på en pande og sættes til side. Porreskiverne svitses 1 minut på panden i smørret, så de mister den rå fornemmelse.

Suppen serveres varm med porrer og mandelsplitter på. Porrerne kan også suppleres eller erstattes med små buketter af blomkål, som er taget fra før den blendes. Mandlerne erstattes ikke af hensyn til næringen - de indeholder både energi og protein.
En portion på 1,1 dl. indeholder 920 kJ og 8,5 g. protein.

torsdag den 19. november 2009

Længe siden...

Der har været stille her på bloggen en tid - jeg beklager, og håber ikke, at nogen er gået forgæves! Det er ikke fordi, der ikke sker noget...

Ænderne til Mortens aften lavede køkkenet på en ny måde, langtidsstegte - natten over - på meget lav varme. Samme måde, som de andre stege nu laves på, som garanterer at kødet er mørt. Hver gang. Og ganske rigtigt var der rigtig mange roser for de velsmagende og smørbløde fugle. Nye retter til småtspisende
Siden sidst er der også kommet flere retter til dem med lille appetit. Der er flere supper:
Blomkål/mandelsuppe
Cremet kartoffel/sellerisuppe med bacon og porrer
Hummersuppe med cognacscreme (mmm...)
Legeret fiskesuppe med røget makrel og rejer

... et par nye ting til frokosten:
Tunmousse
Salat af røget makrel med æggestand, rødløg og karse

... og en ny middagsret:
Skanker i øl med svesker og perleløg.

Køkkenløft
Og så er vi i fuld sving med at fordøje konklusionerne fra Køkkenløft ratingen med Kbh Madhus. Madhuset var her og præsentere rapportens konklusioner i slutningen af oktober.

Der er meget, der kan blive bedre! Det ved vi, derfor tog vi kontakt til Madhuset sidste år. Rapporten giver nogle gode bud på, hvordan vi kan udvikle maden og måltiderne. Det er en spændende proces at være med til, og der kommer meget mere om den her på bloggen i den næste tid.

Der er kigget både i køkkenet - på selve maden - og ude i husene - på måltiderne, måden maden spises på. Begge steder er vi i gang med at planlægge, hvad der skal tages fat på først.

'Beskytte' måltiderne
I husene, er en af tingene at udpege en kostansvarlig blandt personalet. En anden er at arbejde på at beskytte måltiderne.

Det kan være, at der er en fra personalet, som skal tage værtskabsrollen på sig. At der skal holdes på, at der afbrydes så lidt som muligt - også selv om man ved, at det er ved frokosten, du kan komme og finde en af de travle personaler, som skal have besked om noget vigtigt.

Ikke helt enkelt! - men noget, som alle synes er muligt, når man har det i tankerne og arbejder målrettet med at ændrer nogle rutiner.

onsdag den 14. oktober 2009

Cremet majssuppe, opskrift

Der er flere, der har spurgt efter opskrifterne på de små, højenergi-retter, vi udvikler pt. i køkkenet. Fordi de laver små retter til en familiemedlem eller ven, som har brug for at få flere kalorier i den daglige mad.

Oplagt at bruge bloggen til, synes jeg. Så efterhånden vil jeg lægge opskrifterne ud i en form, som kan laves i mindre portioner. Majssuppe er den første. Til 6 portioner á 1,2 dl bruges:

250 g majskerner (svarer til ca. 2 majskolber, frosne kan også bruges)
4 dl sødmælk
2 dl hønsefond
25 g smør
salt
2,5 dl piskefløde
2 tsk maizena
300 g kyllingelårkød, rå, skåret i stykker
3 spsk hakket purløg
evt. nogle tsk. sukker

1. Majsene koges møre i mælk, fond, smør og salt.

2. Kernerne skæres af de kogte majskolber. De blendes meget fint – nemt med en stavblender - sammen med væsken. Suppen skubbes gennem en si med bagsiden af en grydeske, så kernernes seje skind fjernes.

3. Suppen koges op igen. Piskefløden røres glat med maizena og sies i den varme suppe. Suppen koger igennem nogle minutter under omrøring, indtil den er jævnet. Suppen smages til, med salt og evt. en smule sukker.
4. Kyllingelårkødet steges på en pande. Purløget tilsættes den sidste minut og varmes igennem.

5. En stor spsk. varm kyllingkød/purløg kommes på hver portion suppe ved servering.

Suppen kan godt fryses. I så fald fordeles suppe og kyllingkød i portioner og fryses med det samme.

Opskriften giver 6 portioner á ca. 1,2 dl.

Næringsindholdet pr. portion er ca. 1350 Kj og 13,5 g. protein. Tallene skal tages med forbehold - de skal checkes igennem, næste gang suppen laves.

Finder du på, at lave suppen - eller en af de andre ting - vil vi rigtig gerne høre, hvad du synes!

onsdag den 30. september 2009

Nyeste viden om Diabetes kost

Spændende eftermiddag! Efterårets udviklingsværksteder er skudt i gang i mandags med manér. De fleste medarbejdere fra Ryetbo og Lillevang køkkener var med til at høre om det nyeste indenfor kost til diabetikere.

Oplægsholderne var Line Fransen og Tanja Bak Østergaard, diætister fra Herlev Hospital. Flere af de principper, som har været gældende for mad til diabetikere, er jo ændret i de sidste år. F.eks. at man ikke må få sukker, eller fedt, når man har diabetes.

Faktisk er anbefalingerne til diabetikere efterhånden de samme, som gælder for mennesker uden diabetes: masser af grønt og fibre, mindre fedt og sukker, nok motion og vand. Der var ivrig spørgelyst. Køkkenfolkene kender jo de nye anbefalinger, men nu var det muligt at få stillet skarpt på detaljerne. Og få svar på alle spørgsmålene. Så er man bedre rustet - f.eks. næste gang datteren til en diabetiker ikke kan forstå, hvorfor hendes far godt må få et lille stykke kage, som er lavet med rigtig sukker.

Stor ros til oplægsholderne for god formidling af det ikke helt enkle stof. En lærerig eftermiddag. Og nogle dejlige sandwich :-) - tak til Ryetbo.

torsdag den 17. september 2009

Køkkenløft nu

Så kom dagen, hvor vi fik besøg af Køkkenløftet på Lillevang. De to 'dommere' var i huset fra kl. 10 til kl. 19 om aftenen i går, i køkkenet og cafeen, i et af husene - Syrenhaven - og hos centerlederen.

Det var rart at have dem omkring - de var venlig og grundige, og virkede vidende og saglig. En rigtig god følelse. De var godt rundt om alt, hvad der har med tilberedning af mad og spisning at gøre. De:

- spiste med til frokost og aftensmad i to forskellige grupper i Syrenhaven

- så til madproduktion, cafe-servering, aflevering af mad til husene

- har noteret, hvad der er i køkkenets frysere, kølerum og skabe

- har fået 3 måneders fakturaer, et halvt års madplaner, madpolitikken og nogle andre relevante papirer med hjem til at studere

Og en hel del andet.

Fra den kort opsumering, de holdt, før de tog hjem, glæder vi os til at se deres rapport. Holder niveauet, er vi sikker på, den kan hjælpe med at præcisere hvor og hvordan, vi kan få den høje standard på Lillevangs mad, som vi er så mange, der dagligt arbejder så hårdt på.

fredag den 11. september 2009

Lidt godt

Det er efterhånden blevet til en del retter til småtspisende. Stadig som forsøg i to af plejecentrets huse - vi følger med i, hvad beboerne kan lide, inden vi producerer i større mængder.

Der er supper:
Cremet majssuppe med kylling
Krydret indisk rød linsesuppe med bacon

... retter til forret og frokost:
Laks med røget laks og citron
Terrine af røget ål med æg og spinat
Kyllingleverpostej med fløde

... små hovedretter:
Italiensk laks bagt med krydderurter, kapers og citron
Kylling med jordnøddesovs
... og desserter:
Tiramisu (italiensk trifli med kaffe)
Avocadois

Det er med vilje, at retterne er lidt anderledes. Af to grunde - køkkenet er allerede god til at lave fromager, de kendte supper og andre gode, danske retter med højt kalorie- og proteinindhold.

Og så ved vi, at der er nogle spisende - selvom det ikke er flertallet - som godt kan lide andre slags mad. Dem vil vi også gerne kunne friste.

Indtil nu har beboerne taget godt i mod retterne - selv den indiske linsesuppe!

Så forsøgene fortsætter. På næste uges plan er hummerbisque og legeret fiskesuppe med røget makrel.

Og så arbejder vi fortsat videre med finde god emballage - der laves endnu ikke så meget til de små portioner.

fredag den 4. september 2009

Undervægt og demens

Det går godt med at nøde. Både i Hjemmeplejen og i forsøgshusene på Lillevang tager flere af de undervægtige borgere hurtigt på i vægt.

Den øgede opmærksomhed på undervægt sammen med de ekstra tiltag - hjemmelavet proteindrik, de nye mellemmåltider og snakkene med sygeplejerske og hjælpere - giver vi æren. Meget tilfredsstillende!

Men desværre ikke nok. Det viser sig, at de fleste borger, som har taget lidt eller ingenting på i vægt - eller har tabt sig - har nogle udfordringer, der har at gøre med demens.

Hos nogle er det sultfornemmelsen, der er væk, én synes det meste mad smager mærkelig, en anden vil ikke spise de to ud af tre dage. En var gået, da aftenhjælperen kom for at sidde med til den aftalte middag.

Via kommunens demenskonsulent, Susanne Jensen, er vi ved at få kontakt til stedernes demens ressourcepersoner - plejepersonale, der har fået en særlig viden om demens. Så vil vi sammen prøve at finde frem til flere måder til også at nøde de borgere, hvor demens er en del af dagligdagen.

fredag den 28. august 2009

Køkkenløft snart

Nu får vi snart besøg af dommerne fra Køkkenløftet. Lidt provokerende - og spændende - at invitere nogen til at komme og give vores mad og måltider karakterer. Og så nogle, med sådanne en høj overligger!

Det er Københavns Madhus, der har fundet på det. De er nedsat af Københavns Borgerrepræsentation til at gøre byens offentlige måltider bedre. Vi - Tana, leder på Lillevang, Lisbeth og Agnete, lederne af de to køkkener, og jeg - har flere gange været i Madhuset for at høre om projektet.

Det stod hurtigt klart, at Køkkenløftet kunne hjælpe os med den udvikling, vi har sat i gang. Så vi greb chancen - og nu er Furesø den første - eneste - kommune udenfor København, som skal være med til at bruge redskaberne.

Der kigges på 5 ting:

- at maden smager godt
- at råvarerne er friske - ikke pulver! - og af høj kvalitet
- at omgivelser, omsorgen og samværet omkring måltidet er i orden
- at næringen i maden passer til de mennesker, der spiser den
- at der er ansvar og arbejdsglæde hos de mennesker, der laver og serverer maden

Resultatet er et status på maden og måltiderne. Med præcisering af de ting, der kan gøres bedre. Vi er klare!

Man kan læse mere om Køkkenløftet på Madhusets hjemmeside.

onsdag den 19. august 2009

Flere kilo på

Jeg var forbi Kornelhaven - en af forsøgshusene på Lillevang - i går. For at se, hvordan det går med at hjælpe nogle af de meget tynde beboere med at tage på i vægt. Jeg blev helt opløftet.

I de første par uger har de deltagende beboere taget mellem 1 og 3 kg. på. Det er hovedsaglig gjort med at tilbyde små retter mellem måltiderne.

Både de retter, vi udvikler i køkkenet - laksene, tiramisu, avocado-is og supperne. Og protein-drikke, som dem vi lavede på workshoppen i juni.

Hver morgen laves der en kande af drikkene, som så tilbydes til beboerne i løbet af dagen. De laves med forskellige slags frugt og bær, der er lige købt papaya ind til næste gang.

Det var Sosu-assistenterne Lene og Marlene, som jeg snakkede med. Det er også dem, der står for indkøb til drikkene i husets 3 køkkener. Med Lenes ord: 'Det er dejligt at se en beboer tage på i vægt og få flere kræfter. Man føler, at man virkelig kan give noget.'

tirsdag den 18. august 2009

Mørt steg - med egen persille

Der er blevet afprøvet stegemetoder på det sidste i køkkenet, for at finde frem til måder, der sikrer mørt kød. Det er så vigtigt, at alt kødet er mørt, men det er ikke altid nemt at opnå, når det nu skal steges og nedkøles og så varmes op igen.

En af de gode metoder for større stege er langtidsstegning på meget lavt temperatur. Stegene her skal være i ovnen natten over på ca. 80 grader. Med masser af friskplukket bredbladet persille på og indeunder.
Det er første år, der er køkkenhave på plejecentret, og krydderurterne og grønsager bruges mest i retterne til cafeen - som laves i mindre portioner.

Men gartneren Mikael planlægger at lave mange flere rækker med krydderurter til næste år. Så de også kan bruges i de ca. 260 portioner, der dagligt laves til beboerne på plejecentret og dem, der får mad hjemme.

mandag den 17. august 2009

Mere gang i Frist! forsøget

Ferie er dejlig, men det er ikke værst, at folk er ved at være hjemme igen. Det har nemlig ligget ret stille med Frist! - forsøget i Hjemmeplejen i sommeren.

En af de to sygeplejersker, der skal være tovholdere, stopper for at læse videre. Øv for os, men rigtig god vind til dig!

For jer, der ikke kender det: målet i Frist! forsøget er at få færre ældre i kommunen, som er undervægtige eller er i risiko for at være det. I resten af 2009 er der sat tid af til, at hjemmehjælpere kan gør noget ekstra omkring maden, hvis en borger har brug for det.

Der er endnu ikke blevet brugt så meget af tiden, det må vi have gang i nu efter sommeren.

fredag den 14. august 2009

Blomkålsgratin

Lyset er ikke altid godt nok til at tage billeder i køkkenet - jeg bruger ikke flash - men nogle gange er det svært at lade være.

Sætter humøret aftryk i maden, bliver dette en dejlig blomkålsgratin.

Hvordan sender jeg en kommentar?

1. Gå til den post, du gerne vil sige noget om, og klik på KOMMENTARER under den.

2. Skriv i den boks, der hedder SEND EN KOMMENTAR. Hvis der allerede er kommentarer, så kommer boksen efter dem.

3. Når du har skrevet din besked, så skriv under i 'Kommenter som'. Få menuen frem ved at trykke på den lille pil ud til højre.

4. Vælg Navn/webadresse. Der kommer så en boks, der hedder REDIGER PROFIL. Skriv dit navn der.
Navnet, du skriver, kommer til at stå på bloggen. Du kan selv vælge, hvor meget af dit navn, du vil have med.
Tryk på Fortsæt.

5. Vil du se den, før den udgives, eller ændre noget, klik så på VIS EXEMPEL.

6. Når den er klar klikkes på 'Send kommentar'.

7. Der kommer en boks med nogle skæve bogstaver, som man bliver bedt om at skrive - en sikkerheds ting.

8. Når du har skrevet dem, tryk så på Retur og din kommentar er på bloggen.

Det lyder svært - man lærer det hurtigt! Vi glæder os til høre fra dig.

onsdag den 12. august 2009

Laks til lille appetit

Det går så godt med at udvikle mellemretter til vores småt-spisende. I denne uge er det blevet til to med laks.

Den ene er en italiensk sag, salmoriglio. Fisken dækkes af en pasta af friske krydderurter - mynte, oregano og persille - blended med kapers, citronsaft og -skal, hvidløg, salt og peber. Så er den bagt med rasp og pinjekerner.

Portionen er på 70 g. - med 640 Kj og 12 g. protein.

Vi serverede en let version i cafeen til frokost. Til UG fra dem, der prøvesmagte. Den anden er laks med røget laks og citron. Den ferske laks er nænsomt stegt med løg og hvidvin og så mast ud med smør, koldpresset rapsolie, citronsaft, salt, peber, lidt muskat.

Resultatet er lakse-rillettes, en slags paté, som smøres koldt på et stykke brød eller en kiks. Med lidt purløg på... De små portioner er på 60 g. og ser ud til at give 720 Kj og 7 g. protein.

Nu skal retterne fryses og smages igen bagefter - af os i køkkenet og af beboerne.

Når retterne er smagte igennem nogle gange og evt. rettet til, poster jeg opskrifterne her på bloggen. Sammen med de endelige næringsværdier.

mandag den 10. august 2009

Et par supper til småtspisende

Nu er der kommet to supper til udvalget af prøveretter til ældre med lille appetit. En cremet majssuppe og en proteinholdig rød linsecreme.

Siden sidst er der også kommet gang i at bruge retterne i de to prøvehuse. Beboerne tager generelt godt imod dem. Nu skal vi høre mere præcist, hvad folk bedst kan lide, og om noget skal ændres.

For eksempel tror jeg, at det er en fejl at komme små stykker af stegt kylling i majssuppen - at det nok er bedre med kun den bløde, cremet fornemmelse i munden. Vi får se...Majssuppen er kogt på køkkenets hjemmelavede hønsefond og indeholder en del smør og fløde. Den ser ud til at holde 960 kj. per portion, 1 dl. Den er regnet på gammeldags - regnemaskine og fødevarestyrelsens tabel. Det skal lige checkes efter, når MasterCater er sat op til det.

Linsecremen er lavet med indiske karry-krydderier og ser ud til at have 28 g. protein per dl. Portionen skal måske være lidt mindre. Det er meget spændende at se, hvad beboerne synes om den lidt anderledes suppe.

onsdag den 29. juli 2009

Det grønne drys

Var i Lillevangs køkken i går og lave tiramisu. Mere om det senere. Nu handler det om glæden over, at plejecentret har fået en frodig køkkenhave og højbede med egne krydderurter.

Annette var ude og hente frisk persille og purløg til at klippe over cafeens lune æggekager til frokost. Det er bare en tand mere lækkert, når de er helt friske.

Og så lidt kedeligt... de fine avocadois fra sidst står stadig nede i fryseren. Så der er ikke andre end os selv, der har smagt dem endnu. Øv.

Rutinen er åbenbart ikke på plads, kommunikation virker ikke endnu. Dem i husene, som ved at vi er begyndt at lave særlige retter til beboere med lille appetit, er på ferie...

Bare en af de store arbejdspunkter, når der skal laves nyt - at alle får den rigtige viden og bruger den.

Om igen... Spændende nok, når man tager det som en udfordring.

mandag den 27. juli 2009

Avocado is

Så er det besluttet - i de næste måneder går jeg med i køkkenet en gang om ugen og udvikler nye retter til dem med lille appetit. Jeg glæder mig!!!

I første omgang til beboerne i Kornel- og Syrenhavene, vores 2 forsøgshuse på plejehjemmet. Senere - forhåbentlig - til de andre huse, og dem der får mad leveret hjemme.

Jeg nåede at lave 140 fine, små bøtter avocadois før ferien. Det tog en krig - men udvikling tager vel tid...
Opskriften fik vi fra Herlev Hospitals Centralkøkken - en stor tak for det! - hvor de er langt frem med at lave institutionsmad, der virkelig smager godt. Og hædret af Den Gastronomiske Akademi for det. Køkkenet er en stor inspiration i arbejdet med at lave god mad i store køkkener.

I vinters kørte hospitalet 'Herlevs herligheder', et forsøg med særlige små, spændende, energitætte retter til ældre patienter med lille appetit. Avocadois, åleterrine, glaseret laks, æblekage - og 32 andre lækre retter udviklet i samarbejde med kokken Rasmus Bo Bøjesen.

Den gode mad kunne bestilles og leveres på alle tider af dognet, og skulle hjælpe patienterne med at tage på i vægt og blive hurtigere rask. Mad som en slags medicin. Det bliver spændende at se resultaterne, når de har evalueret færdigt.

Og spændende at høre, hvad 'vores' beboere synes om isen, når jeg kommer derovre i morgen.

torsdag den 9. juli 2009

Prøver på proteindrik

I sidste uge samledes ledere og flere medarbejdere fra de to forsøgshuse på Lillevang til en mini-workshop om hjemmelavede proteindrikke. Drikkene er gode, når man har brug for næring og energi, men har en lille appetit.Blenderne kørte om kap, og der blev lavet drikke med forskellige smag: jordbær, blandet bær, kakaomælk med vaniljeis, banan/jordbær/hindbær, og en med blendede chokolade skildpadder. (Lækker!)
Både vi og de beboere, der prøvede drikkene, syntes de smagte rigtig godt. Og bedre end den proteindrik, man kan købe.

Jeg kan bedst lide en med appelsin, en opskrift fra Mejeriforeningens hæfte, 'Lokkemad'. Hæftet er gratis (man betaler porto), og har opskrifter for 8 gode proteindrikke. Den kan bestilles fra foreningen på tlf. 8737 5700.
Vi lavede drikkene, mens varmen var på sit højeste. Måske var det derfor, vi synes, de er bedst meget kolde. Det passer fint, at lave en kande eller to om morgenen, og så serverer drikkene fra køleskabet hele dagen.

Eller hælde op i små bægre i fryseren - og tage op og lade tø efterhånden efter lyst.

mandag den 6. juli 2009

Velkommen på ny

Efter en pause, hvor vi ikke rigtig har brugt bloggen, er der kommet nyt liv i den. Den har fået et nyt navn - og er ikke længere kun til intern brug.

Et problem med den gamle 'Kræsekost' var at man skulle logge ind for at læse den. Nu kan alle se med uden login. Vi håber, det betyder, at flere får lyst til at følge med i arbejdet med maden. Og komme med kommentarer.


Så... om du spiser, serverer, laver, tager beslutninger om eller på anden måde kan have en mening om Furesø kommunes madservice- og plejehjemsmad - eller om ældremad generelt: Velkommen og velbekommen. Vi glæder os til at høre fra dig.

torsdag den 23. april 2009

Louise og Louise på www.suhrs.dk

Vi synes at vores arbejde i kommunen og hvad der er kommet ud af skulle nævnes, så vi har sørget for at komme på vores skoles hjemmeside.
Læs artiklen her:
http://internet.suhrs.dk/Presse/Nyheder/Pages/Fristdeaeldre.aspx

tirsdag den 7. april 2009

Smukt materiale!

Det er blevet det flotteste materiale til Hjemmeplejen, Louise og Louise, vores 2 dygtige praktikanter fik produceret. (Billederne følger.) Der er:

- en folder til ældre borgere om at øge vægten, hvorfor og hvordan
- en folder til hjælperne, med lidt mere info og lidt mindre skrift
- 'Fristearket' med billeder af god mad til småtspisende
- en magnet til at hænge 'Fristearket' på køleskabet med
- en opslagsmappe med lidt om ældres ernæring

Der er snart gåsebryst allevegne :-) De fleste, der har set materialet, har reageret positivt. Jeg var med da Louise og Louise præsenterede det for den ene forsøgsgruppe, Bygruppen.

Hjælperne synes også det var flot, og begyndte straks at bruge det. Der blev udregnet flere BMI over bordet. Det bedste var næsten, da en sagde 'Og så er alt det, vi fortalte jer, kommet med.'

Godt gået, damer. Og tak for denne gang. Held og lykke med at skrive opgave og afslutte uddannelsen. Jeg glæder mig til at møde jer som færdige humanernærings bachelorer ude i den store verden.

fredag den 27. februar 2009

Rigtig mange gæster...

... fandt vejen til Madservicens Åbent køkken på Lillevang i mandags. Både Lillevang og Ryetbo køkkener havde 4 hovedretter og 4 bi-retter med hver, som interesserede kunne smage. Retterne var dem, der står på menuen i de dage.
På et tidspunkt talte vi omkring 70 besøgende. Både nogle, der får maden bragt hjem eller spiser den på plejehjem, og nogle fra Ældreråd, Pårørende/brugereråd, Handicapråd og andre organisationer. Mange smagsprøver blev øst op - fotografen måtte skynde sig at knipse, da køkkenfolkene endelig stod stille.

Der var mange, der gerne ville fortælle om deres syn på maden. Og rigtig mange positive tilbagemeldinger. Det giver et godt fundament til den udvikling, vi er i gang med, bl.a. på
værkstederne.

En god dag!

torsdag den 19. februar 2009

Besøg i hjemmeplejegrupper

I denne uge har jeg været på besøg i Hjemmeplejen. For at fortælle om arbejdet med maden generelt og især om forsøget med et tilbud til de borgere, der har brug for at tage på i vægt.

Det har været en stor fornøjelse, jeg er blevet så godt modtaget! Mødt positivt og fået en masse ideer, viden og tanker fra rundt om frokostbordene.

Det bliver Bygruppen og en Farum gruppe, der skal med i forsøget.

Spændende er det også, at Louise og Louise starter på mandag. Har aftalt, at de kommer ude og følge nogle fra begge grupper - tirsdag i Farum, onsdag i Bygruppen. Er i gang med at aftale det samme med aftenvagterne.

En tur på Lillevang skal de også. Jeg er vild med denne fase. Når disse ting, der kun var tanker for et par måneder siden, er i gang med at blive til virkelighed. Med alt det grums fra det virkelige liv, det indebær...

torsdag den 12. februar 2009

Sous-vide på Ryetbo

I går holdt vi køkken udviklingsværksted nr. 2. Denne gang på Ryetbo. Vi skulle se hvordan de laver sous-vide kød. Og prøvesmage kartofler.

Her står Tine og udpakker 2 hamburgerryg - en lavet med sous-vide metoden, den anden kogt almindeligt. Bagefter kom turen til andelår, kylling, kalvesteg, oksesteg, hjerter og andebryst.

Det var rigtig spændende at høre om teknikken og smage resultaterne. Sous-vide kød lukkes ind i en plastpose, evt. med krydring, og steges på lav varme natten over - her 82 grader i 15 timer. Sous-vide kødet var generelt mere mørt og ofte mere saftigt. Jeg kunne især godt lide kyllingen. Og især, når den var stegt bagefter!

Farven var flot lyserødt, Lisbeth syntes den så lidt rå ud. Agnete har ikke hørt nogle klager over det - og de tilbereder næsten alt kød ved sous-vide metoden. Folk er jo glade for at kødet altid er mørt. Hellere ikke når det er varmet op, bliver kødet sejt, som almindeligt kogt/stegt kød kan blive.

En super dag - og et stort, flot arbejde fra Ryetbo med at forberede alt kødet. Jeg var også stopmæt, da jeg gik hen til toget...

onsdag den 4. februar 2009

Inspiration til den gode hverdagsmad

Selvom vi jo ikke direkte er med på delprojektet om selve maden til de ældre, vil vi alligevel lige videregive lidt inspiration vi har fået her til eftermiddag...

"Den gode hverdagsmad" sætter fokus på hvordan det daglige måltid bliver til en god oplevelse for blandt andre patienter, plejehjemsbeboere, kantinebrugere og skole- og institutionsbørn. De har været med på verdensudstillingen i Zaragosa (Spanien) i sommers, hvor de serverede deres bud på god hverdagsmad i den danske pavillion, og har været inde på SUHR'S, hvor vi læser, for at præsentere deres projekt og få ideer til videreudvikling heraf. Bag projektet står fagforeningen Kost og ernæringsforbundet (www.kost.dk).

De arbejder med de seks nøgleord; tryg, vedkommende, nærværende, velsmagende, varieret og veltillavet mad. På linket herunder kan I gå ind og læse hvad de seks ord indeholder:
www.dengodehverdagsmad.dk og blive inspireret til en snak om maden.

Det som vi var helt tossede med og grunden til vi introducerer jer til det, er deres fantastisk smarte pixi-bøger der viser hvordan maden er sammensat og anrettet trin for trin. Bagerste side er en tom tallerken og de 4 forangående sider består af billeder af mad, man så 'lægger' på tallerkenen. Se herunder:

Forhåbentlig kan vi med lidt kreativitet lave noget lignende i vores projekt :)

Vi har taget ekstra eksemplarer som vi kan tage med til næste møde, hvis I skulle være interesserede i at kigge lidt nærmere på materialet.

Hilsen Louise og Louise.

tirsdag den 27. januar 2009

Gang i den

Hold op, pludselig går det hurtigt. Forarbejdet bærer frugt, ting falder på plads.

Udviklingsværkstedet starter i næste uge. Om onsdagen fra 15-18. Lederne og nogle medarbejdere fra begge køkkener er med. Vi bruger første gang til at snakke sammen om, hvad indholdet skal være.

Gitte H, Lillevang, Birgitte D, hjemmeplejen, og jeg har lavet en god skitse af, hvem gør hvad omkring de undervægtige borgere. Og hvilke personalegrupper skal have hvilke viden.

Gitte og jeg fik sagt farvel til Lene O fra Ryetbo, før hun starter på nyt arbejde. Hørte mere om erfaringer fra det vellykkede ernæringsarbejde, og snakkede om hvad Lillevang kan bygge videre på.

Og så er der kommet en kommunikationsplan (udkast) og mere klarhed om, hvordan vi laver screening. Der er en plan for, hvad Louise og Louise skal lave i de 6 korte uger, vi har dem. Jeg skal på besøg hos hjemmeplejegrupperne om projektet. Og mere. Vildt.

mandag den 26. januar 2009

Møde om 'Køkkenløft'

I torsdags var Lisbeth, Tana og jeg til møde i Københavns Madhus. For at snakke om Furesø evt. skal være med, når de afprøver deres nye system for evaluering, 'Køkkenløft'.

Der var enighed rundt om bordet, at vi går videre og snakker om, hvordan det kan ske. Meeeget spændende.
Og så var der lige fotografering i køkkenet til det materiale, der skal ud til de institutioner, der skal deltage i 'Køkkenløft'.
Vi kiggede med, mens et par køkkenmedarbejdere fra plejehjemmet Peder Lykke Centret løftede låg på dampende gryder og den slags til billederne. Og snakkede med dem om, hvor glæde de er for at være med i projektet. Og at vi bare skal komme på besøg og se, hvad de laver. I det hele taget en fornøjelig dag.

onsdag den 21. januar 2009

Værksted i køkkenet

I går var jeg til morgenpause i Lillevangs køkken og snakke om udviklings-værkstedet. Der er start d. 5 feb., men allerede nu har køkkenfolkene mange gode ideer.

3 timer hver torsdag eftermiddag mødes vi i køkkenet til udvikling. Uden for arbejdstiden, så der bliver ro til at lære nyt og prøve sig frem.

Der skal skabes flere retter til småtspisende og andre med særlige næringsbehov. Eksperimenteres med at bruge flere grønsager og andre kødudskæringer. Smages på kartofler. Inspireres af gæstekokke og diætister. Udvikle fra borgernes, medarbejdernes og plejepersonalets ideer.

Måske kommer der snart en thailandsk ret på menuen? Eller nordsjællands bedste svinekæber med svesker?

tirsdag den 13. januar 2009

Gode erfaringer fra Kbh

I fredags fik Kræsekost projektgruppen besøg af Henriette Friis Sørensen og Kirsten Goos - 2 af de 4 kostkonsulenter, der arbejder med ernæring i Kbh. Rigtig spændende!

Kbh. tilbyder ernæringsterapi til hjemmeboende ældre med en BMI under 24. De får 5 besøg af sygeplejen eller en kostkonsulent, som vejer og rådgiver om betydningen af ernæring, kostplan mm. Også til de pårørende.

Madservicen har også energitætte retter til småtspisende på menuen.

Erfaringerne er gode - 3/4 af de, der har modtaget terapien, har taget på eller stabiliseret vægten. I gennemsnit har de taget 3,2 kg. på hver.

Efter et par år som forsøg er tilbuddet nu permanent til hjemmeboende. På plejehjem er det stadig forsøg.

De har lavet en del godt materiale - f.eks. billeder af ernæringsrige drikke og -mellemmåltider og ernæringsfattige ditto. Til hjemmeplejen og borgerne selv.

Og så var det dejligt at holde mødet på Gedevasevang. Dagens menu - frikadeller - fra Lillevang, varmede køkkenet til os. Tak til Birgit og køkkenet for gæstfriheden. Og ikke mindst den lækker kage!