fredag den 28. august 2009

Køkkenløft snart

Nu får vi snart besøg af dommerne fra Køkkenløftet. Lidt provokerende - og spændende - at invitere nogen til at komme og give vores mad og måltider karakterer. Og så nogle, med sådanne en høj overligger!

Det er Københavns Madhus, der har fundet på det. De er nedsat af Københavns Borgerrepræsentation til at gøre byens offentlige måltider bedre. Vi - Tana, leder på Lillevang, Lisbeth og Agnete, lederne af de to køkkener, og jeg - har flere gange været i Madhuset for at høre om projektet.

Det stod hurtigt klart, at Køkkenløftet kunne hjælpe os med den udvikling, vi har sat i gang. Så vi greb chancen - og nu er Furesø den første - eneste - kommune udenfor København, som skal være med til at bruge redskaberne.

Der kigges på 5 ting:

- at maden smager godt
- at råvarerne er friske - ikke pulver! - og af høj kvalitet
- at omgivelser, omsorgen og samværet omkring måltidet er i orden
- at næringen i maden passer til de mennesker, der spiser den
- at der er ansvar og arbejdsglæde hos de mennesker, der laver og serverer maden

Resultatet er et status på maden og måltiderne. Med præcisering af de ting, der kan gøres bedre. Vi er klare!

Man kan læse mere om Køkkenløftet på Madhusets hjemmeside.

onsdag den 19. august 2009

Flere kilo på

Jeg var forbi Kornelhaven - en af forsøgshusene på Lillevang - i går. For at se, hvordan det går med at hjælpe nogle af de meget tynde beboere med at tage på i vægt. Jeg blev helt opløftet.

I de første par uger har de deltagende beboere taget mellem 1 og 3 kg. på. Det er hovedsaglig gjort med at tilbyde små retter mellem måltiderne.

Både de retter, vi udvikler i køkkenet - laksene, tiramisu, avocado-is og supperne. Og protein-drikke, som dem vi lavede på workshoppen i juni.

Hver morgen laves der en kande af drikkene, som så tilbydes til beboerne i løbet af dagen. De laves med forskellige slags frugt og bær, der er lige købt papaya ind til næste gang.

Det var Sosu-assistenterne Lene og Marlene, som jeg snakkede med. Det er også dem, der står for indkøb til drikkene i husets 3 køkkener. Med Lenes ord: 'Det er dejligt at se en beboer tage på i vægt og få flere kræfter. Man føler, at man virkelig kan give noget.'

tirsdag den 18. august 2009

Mørt steg - med egen persille

Der er blevet afprøvet stegemetoder på det sidste i køkkenet, for at finde frem til måder, der sikrer mørt kød. Det er så vigtigt, at alt kødet er mørt, men det er ikke altid nemt at opnå, når det nu skal steges og nedkøles og så varmes op igen.

En af de gode metoder for større stege er langtidsstegning på meget lavt temperatur. Stegene her skal være i ovnen natten over på ca. 80 grader. Med masser af friskplukket bredbladet persille på og indeunder.
Det er første år, der er køkkenhave på plejecentret, og krydderurterne og grønsager bruges mest i retterne til cafeen - som laves i mindre portioner.

Men gartneren Mikael planlægger at lave mange flere rækker med krydderurter til næste år. Så de også kan bruges i de ca. 260 portioner, der dagligt laves til beboerne på plejecentret og dem, der får mad hjemme.

mandag den 17. august 2009

Mere gang i Frist! forsøget

Ferie er dejlig, men det er ikke værst, at folk er ved at være hjemme igen. Det har nemlig ligget ret stille med Frist! - forsøget i Hjemmeplejen i sommeren.

En af de to sygeplejersker, der skal være tovholdere, stopper for at læse videre. Øv for os, men rigtig god vind til dig!

For jer, der ikke kender det: målet i Frist! forsøget er at få færre ældre i kommunen, som er undervægtige eller er i risiko for at være det. I resten af 2009 er der sat tid af til, at hjemmehjælpere kan gør noget ekstra omkring maden, hvis en borger har brug for det.

Der er endnu ikke blevet brugt så meget af tiden, det må vi have gang i nu efter sommeren.

fredag den 14. august 2009

Blomkålsgratin

Lyset er ikke altid godt nok til at tage billeder i køkkenet - jeg bruger ikke flash - men nogle gange er det svært at lade være.

Sætter humøret aftryk i maden, bliver dette en dejlig blomkålsgratin.

Hvordan sender jeg en kommentar?

1. Gå til den post, du gerne vil sige noget om, og klik på KOMMENTARER under den.

2. Skriv i den boks, der hedder SEND EN KOMMENTAR. Hvis der allerede er kommentarer, så kommer boksen efter dem.

3. Når du har skrevet din besked, så skriv under i 'Kommenter som'. Få menuen frem ved at trykke på den lille pil ud til højre.

4. Vælg Navn/webadresse. Der kommer så en boks, der hedder REDIGER PROFIL. Skriv dit navn der.
Navnet, du skriver, kommer til at stå på bloggen. Du kan selv vælge, hvor meget af dit navn, du vil have med.
Tryk på Fortsæt.

5. Vil du se den, før den udgives, eller ændre noget, klik så på VIS EXEMPEL.

6. Når den er klar klikkes på 'Send kommentar'.

7. Der kommer en boks med nogle skæve bogstaver, som man bliver bedt om at skrive - en sikkerheds ting.

8. Når du har skrevet dem, tryk så på Retur og din kommentar er på bloggen.

Det lyder svært - man lærer det hurtigt! Vi glæder os til høre fra dig.

onsdag den 12. august 2009

Laks til lille appetit

Det går så godt med at udvikle mellemretter til vores småt-spisende. I denne uge er det blevet til to med laks.

Den ene er en italiensk sag, salmoriglio. Fisken dækkes af en pasta af friske krydderurter - mynte, oregano og persille - blended med kapers, citronsaft og -skal, hvidløg, salt og peber. Så er den bagt med rasp og pinjekerner.

Portionen er på 70 g. - med 640 Kj og 12 g. protein.

Vi serverede en let version i cafeen til frokost. Til UG fra dem, der prøvesmagte. Den anden er laks med røget laks og citron. Den ferske laks er nænsomt stegt med løg og hvidvin og så mast ud med smør, koldpresset rapsolie, citronsaft, salt, peber, lidt muskat.

Resultatet er lakse-rillettes, en slags paté, som smøres koldt på et stykke brød eller en kiks. Med lidt purløg på... De små portioner er på 60 g. og ser ud til at give 720 Kj og 7 g. protein.

Nu skal retterne fryses og smages igen bagefter - af os i køkkenet og af beboerne.

Når retterne er smagte igennem nogle gange og evt. rettet til, poster jeg opskrifterne her på bloggen. Sammen med de endelige næringsværdier.

mandag den 10. august 2009

Et par supper til småtspisende

Nu er der kommet to supper til udvalget af prøveretter til ældre med lille appetit. En cremet majssuppe og en proteinholdig rød linsecreme.

Siden sidst er der også kommet gang i at bruge retterne i de to prøvehuse. Beboerne tager generelt godt imod dem. Nu skal vi høre mere præcist, hvad folk bedst kan lide, og om noget skal ændres.

For eksempel tror jeg, at det er en fejl at komme små stykker af stegt kylling i majssuppen - at det nok er bedre med kun den bløde, cremet fornemmelse i munden. Vi får se...Majssuppen er kogt på køkkenets hjemmelavede hønsefond og indeholder en del smør og fløde. Den ser ud til at holde 960 kj. per portion, 1 dl. Den er regnet på gammeldags - regnemaskine og fødevarestyrelsens tabel. Det skal lige checkes efter, når MasterCater er sat op til det.

Linsecremen er lavet med indiske karry-krydderier og ser ud til at have 28 g. protein per dl. Portionen skal måske være lidt mindre. Det er meget spændende at se, hvad beboerne synes om den lidt anderledes suppe.