mandag den 29. december 2008

Præsentation af Louise S. og Louise H.

Louise Hansen (t.h. på billedet) og jeg (t.v. på billedet) starter i vores bachelorpraktik i Furesø kommune i uge 9. Vi er imidlertid meget glade for at deltage i møderne med jer inden at vi starter, så vi kan være med i projektet fra start af. Vi glæder os meget til at arbejde sammen med jer og til at få opstartet projektet. Vi håber I vil bruge os og vores viden inden for ernæring og sundhed, så projektet kan blive så tværfagligt som muligt.


Efter vores 6 ugers praktik hos jer, skal vi skrive vores bacheloropgave omkring en problemstilling vi har berørt under praktikken. Til sommer skal vi mundtlig forsvare denne opgave, hvorefter vi er færdiguddannede professionsbachelorer i Human ernæring fra SUHR'S.

Vi holder begge meget af formidling - både skriftlig og mundtlig. Dvs. vi er interesserede i, at udvikle pjecer og i at undervise i hvorfor det er vigtigt at sætte fokus på ernæring til ældre og hvilke problemer der følger af at være undervægtig.

Tidligere har vi været i pædagogisk praktik på Kangillinngiut Skole i Nuuk, hvor vi underviste en 2. klasse i ernæring, sundhed og hygiejne. Her var vi i 5 uger og det var meget lærerigt for os - og for eleverne :-)

I sommers var vi i professionspraktik i 8 uger på Enheden for Epidemiologisk Kostforskning (www.kostforskning.dk) ved professoren Berit L. Heitmann.

Ved siden af studiet har vi

  • undervist på Døveskolen. Her stablede vi en temadag på benene, hvor vi, syv studerende, lavede fire boder, som alle eleverne (1.-10. klasse) skulle igennem i løbet af dagen. Boderne omhandlede; smagssanserne, madpakker, smoothies og frugtspyd, sukker i forhold til fødevare og motion. I boderne underviste vi hold af 20 elever i ca. 30 min.

  • været med i et madpakke-projekt for Nature & Science Aps. Vi, fire studerende, har udviklet 13 forskellige madpakker til den nye programserie med Martin og Ketil. Hertil opskrifter m/billeder og beskrivelse af hvorfor madpakkerne er sunde til den tilknyttede hjemmeside (http://teddy.tv2.dk/martinogketil/).

  • været med til at, bedømme madpakker på Rødkilde skole, sammen med adjunkt Preben Vestergaard Hansen. Idéen var, at vi skulle bedømme lærernes madpakker og give dem karakter efter 7-trins skalaen. Hertil knyttede vi kommentarer om frokost, variation og det at spise i ro. Artiklen er blevet bragt i Københavns Kommunes Magasin for medarbejdere i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

  • været med til at lave to små tv-klip til Politiken.tv. Vi skulle vise hvordan man laver et sundt rugbrød og et eksempel på en sund madpakke. Dette var i samarbejde med adjunkt Preben Vestergaard Hansen.
  • skrevet artikler til www.dr.dk/sundhed om madpakker til børn og undervægtige ældre. Det er kun artiklen med madpakker der er kommet op indtil videre.


Tja.. det var lidt om os. Hver for sig har vi ikke lavet så meget, da vi arbejder så godt sammen. Louise Hansen har dog været i Fredericia for at vægttabscoache nogle medarbejdere på en virksomhed og jeg har på Københavns Pædagogseminarium været gæsterlærer hvor jeg underviste de studerende i børneernæring og Mad- og måltidspolitikker.


Vi ses den 9/1-2009.


Godt nytår til jer alle.

torsdag den 11. december 2008

Praktikanter fra Suhr's

Hmmm, jeg har desværre ingen billede af dem - Louise og Louise, Svendsen og Hansen :-), vores kommende praktikanter fra Suhr's. De skal være her i 6 uger fra sidst i februar.

Louise og Louise deltog i tirsdagens møde med Kræsekost projektgruppen. Jeg tror vi kan få rigtig meget glæde af deres viden og erfaringer.

I stedet for at præsentere dem, har jeg lige sendt en invitation til bloggen. Og en opfordring til at fortælle lidt om dem selv.

fredag den 5. december 2008

Køkkenløft

Eftermiddagen i Kbh. Madhus om 'Køkkenløft' var spændende. Jeg var for genert til at tage billeder, mens folk snakkede. Så blev det istedet den flotte udsigt over banen bagefter.

'Køkkenløft' er et system til at give kommunens måltider karakter, så de kan bruges af køkkener, plejen, ledere mfl. til at udvikle efter. 12 institutioner har været med til at afprøve det. Jeg tror det er et godt værktøj til at:

- arbejde med at få/holde en høj standard i maden
- få bedre øje på de steder i køkkenet, plejen, ledelsen, hvor der kan/burde udvikles
- give de mennesker, der laver og serverer offentlig mad, mere respekt i samfundet

Jeg tror også, at vi kan bruge det her i Furesø. Har aftalt, at vi holder et møde, og snakker om en eller anden form for samarbejde.

Og så var de hjemmebagte choko-muffins guf for et madøre.

torsdag den 4. december 2008

Den høje overligger

Gør klar til eftermiddagens møde om Køkkenløft, læser bl. baggrundspapirene. Det er til at blive helt begejstret af. F.eks. for en af konklusionerne fra prøveperioden ud i køkkenerne - at det betaler sig at fastholde 'den høje overligger'.

Det bliver medarbejderne i køkkenerne nemlig mest glad for.

Materialet kan ses på Københavns Madhusets webside, både konceptet på 28 sider og den illustrerede pixi-udgave, 'Åndsbollen'.

tirsdag den 2. december 2008

Erfaringer fra Brønshøj

Man kan da være heldig! Jeg har lige haft en lang snak med Henriette Friis Sørensen, som har plads i kalenderen til at komme til møde d. 9. januar 2009. Mødet er en af de 2 i Projektgruppen omkring de småtspisende.

Henriette arbejder i Brønshøj med ernæringsterapi til hjemmeboende ældre. De har været i gang siden 2005, har mange gode resultater og har mødt mange udfordringer. Det var spændende at snakke med hende - om nødning, om det vi har aflært folk i hjemmehjælpen, om at lave noget godt selvom pengene er små oma. Dejligt at snakke med en ildsjæl.

Hun tager Kirsten Goos med, hun arbejder med det samme i Valby. Er det ikke også der, du var, Gitte? De vil meget gerne dele ud af deres erfaringer - og glæder sig, da det 'er altid skønt at dele viden med nogle kloge hoveder'.

mandag den 1. december 2008

Til Københavns Madhus

På torsdag tager Lisbeth og Agnete, køkkenlederne på Lillevang og Ryetbo, Tana, leder på Lillevang, og jeg på udflugt. Vi skal til 'forsamlingshus' i Kbh. Madhus og høre om deres arbejde med rating, som de kalder Køkkenløft.

Køkkenløft skal være en måde at evaluere de offentlige måltider, så bedømmelsen kan bruges af køkkenerne selv til at holde en god standard og udvikle sig. Madhuset har arbejdet på det i over et år sammen med nogle af kommunens køkkener på plejehjem, dag- og døgninstitutioner. Spændende, hvad de har fundet frem til.

Glæder mig også at høre, hvad Githa Parry, Kost- og Ernærings forbundets formand/k, har at sige - jeg synes tit, hun siger noget klogt.

Klik her hvis du vil se programmet...